Vil du delta i forskning?
Hva innebærer studien?
Temperamentbasert Terapi med Støtte (TBT-S) er en poliklinisk behandling for spiseforstyrrelser. Behandlingen varer i fem sammenhengende dager (mandag – fredag) og man deltar sammen med én eller flere (opp til fire) støtteperson(er) (foreldre, venn, partner el.). Vi har tilbudt TBT-S siden 2018 og har tidligere publisert studier på behandlingstilfredshet og -effekt, samt pasienter og støtterpersoners erfaringer med TBT-S . I denne studien ønsker vi å undersøke om TBT-S i kombinasjon med standard behandling, gir bedre utfall enn standard behandling alene.
Deltakere i studien vil bli tilfeldig fordelt til én av to grupper:
1) Fortsette behandling som vanlig, eller
2) Fortsette behandling som vanlig + TBT-S i fem dager.
Dersom du blir fordelt til gruppen som skal motta TBT-S vil både du og din støtteperson gjennomføre TBT-S-uken. Det innebærer oppmøte på den klinikken som tilbyr TBT-S i din helseregion (Regional seksjon spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo Universitetssykehus; Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser (RKSF) ved Sykehuset i Levanger eller Regional Avdeling Spiseforstyrringar (RAS) ved Haukeland Universitetssykehus). Her vil dere delta i en
5-dagersbehandling for anoreksi (TBT-S) som inkluderer støttepersoner. Behandlingen varer fra ca. kl 09:30-16:00, mandag til fredag. Etter TBT-S-uken vil du fortsette i det behandlingsforløpet du er i gang med (ved DPS eller avtalespesialist).
​
Klikk her for å se datoer for kommende TBT-S-uker i din helseregion.
For deg som er knyttet til Helse Sør-øst vil det være fire oppmøter (varighet ca. 30-60 minutter) ved Regional Seksjon Spiseforstyrrelser (RASP), Oslo Universitetssykehus Ullevål i tillegg til den eventuelle behandlingsuken. På RASP skal du besvare noen spørreskjema og den første gangen vil du også gjennomgå to intervjuer. De fire oppmøtene vil være med 7 dagers mellomrom fra første til andre oppmøte – og deretter etter 3 og 12 måneder. Ved det siste oppmøtet (etter 12 måneder) vil du motta et gavekort på 500,- som takk for ditt bidrag til studien.
For deg som er knyttet til Helse Vest eller Helse Midt-Norge vil det også være fire måletidspunkt, i tillegg til den eventuelle behandlingsuken, men du svarer på spørreskjemaene digitalt og de to intervjuene vil gjøres via telefon/digitalt møte.
Din støtteperson skal også svare på spørreskjema ved de samme fire tidspunktene som deg. Det gjøres digitalt for alle tidspunktene og for alle støttepersonene (varighet ca. 20 minutter). Som takk for deltakelsen er støttepersonen din med i loddtrekning om ett gavekort på 1000,- ved studiens slutt (10 gavekort totalt).
Hvem kan delta?
For å kunne delta i studien må du være i pågående behandling for anoreksi ved DPS eller hos avtalespesialist. Du trenger også å ha minst én (maks fire) støtteperson som ønsker å delta sammen med deg. Studien er åpen for rekruttering fra 01.10.2024 fram til 20.12.2026.
Hvorfor delta?
For å bedre behandling av spiseforstyrrelser er vi helt avhengig av å prøve ut nye behandlingsmetoder. Dette er ikke mulig uten alle som deltar i kliniske behandlingsstudier. TBT-S er en ny behandling for spiseforstyrrelser og det er behov for studier som ser på om TBT-S kan være til nytte for å redusere spiseforstyrrelsessymtomer.
Som deltaker i en klinisk studie får du tett oppfølging og anledning til å få mer kunnskap om din egen tilstand. Din deltakelse er samtidig et viktig bidrag til forskningen og til at vi i fremtiden kan tilby bedre behandling for personer som lider av en spiseforstyrrelse.
Meld din interesse:
Alle voksne (18 år eller eldre) som mottar behandling for anoreksi ved DPS eller hos avtalespesialist kan melde sin interesse for studien. Du må ha minst én støtteperson (far/mor, partner, venn el.) som kan delta i studien sammen med deg.
Ønsker du å melde deg som deltaker eller få mer informasjon om studien, kan du sende en epost til tbts@ous-hf.no eller fylle ut interesseskjemaet her https://nettskjema.no/a/tbts-interesseskjema, så vil vi kontakte deg innen kort tid. Vi ber om at du ikke skriver sensitive opplysninger i e-post til oss.